2013. október 14., hétfő

Precedens

– Kihirdetem az ítéletet. Vádlott, álljon fel! – A bírónő hangja megremegett, mintha szavaiba belekapott volna a szél. De ahogy folytatta, mondatról mondatra nyugodtabbnak s eltökéltebbnek mutatkozott. Szemét lehunyva beszélt, szelíd révületben, mintha nem is ő, hanem általa egy éteribb hatalom nyilatkoznék meg. – A bűnökhöz, melyeket elkövetetett, a jogrendszerünk által kiszabható legsúlyosabb büntetés sem érne föl. Ennek megfelelően arra ítélem, hogy a mai naptól élete végéig mindenki, akivel kapcsolatba kerül, bárki, akivel találkozik, akivel beszél, akiről hallgat, vagy aki meghallgatja, minden egyes ember a földön kivétel nélkül szeresse önt.

Az elítélt meglepetésében hevesen köhögni kezdett, mint aki letüdőzött egy villanyoszlopot. Az esküdtek szemöldöke fölbicsaklott, s már készültek volna testületileg tiltakozni, de akkor megértették. Mindent megértettek. Ahogy, lassan-lassan, a jelenlévők és a sajtó útján értesülő közvélemény is.

Csak az első embert, aki bűneiért életfogytiglani közszeretetben részesült, csak őt rázta a rémületes köhögési roham, a megváltó szégyen és a szigorú üdvösség együttes erejével.