2013. október 25., péntek

Hölderlin naplójába

Világra vajúdott romantika: mi egyéb volna a hajnalban születő hit? Ahogy a vers se más: sárkánytojásból kikelő angyal. Imádságos és lehetetlen, ami épülésre szolgál, mert dicséretre szegődik. A dadogás igéitől ki várhatna többet?

*

Madárfüttyel kezdődik minden apokalipszis. De váratlanul gyógyít föl, mert szakadatlanul istápol az ég. Sárkányok nyelvén szólunk mégis, mégse hiába, mégse magunknak, mégse sárkányok, dadogni, szegődni, gyógyulni mégis.

*

A folyó hosszú híd két szerelem között. A költészet rímek szétrebbenő raja. A nyelv csak láz és tagolt tévhitek, vagy kútba nyíló kapu, vagy anyagba zárt angyal. A tér bűnök és alkonyat; az idő ideiglenes. Az irgalom pedig? Holdról levetett horgony.

*

Vajon Istent vagy magunkat csapjuk-e be a hamisítás esztétikájával? Hitszegők és hitehagyottak, az ég új nevére felesketve állunk. Arcunkon az üres csőrrel megtért madár szomorúsága.

*

Vadásznak egymásra, ezért hízelegnek mézes beszéddel a halálnak az élők. Mellkasukban dobogó démon. Ő súgja, hogy az utolsó akadály az út. És nem mozdul, ki merre lát. Alkonyodik.

*

Az ember itt vagy iszákos lesz, vagy keresztény. A harmadik út nem az életé.

*

A magasságon vesz erőt, de föld alatti lábnyomokat követ a madár.