2013. október 5., szombat

Az ébredés éve

Három tündéröltőbe se telik, s bekövetkezik a Fordulat. Eljő az ébredés éve. Legalábbis ezt suttogják a jól értesültek: a körhinták népe, a homokvárak mérnökei, a karon ülő pitypangkertészek.

Hogyan történik majd? Egyszerre.

Demeter Krisztina és Epres Áron megcsókolják egymást az oltár előtt, közben libegő rózsaszirmokból glória formálódik a fejük fölé, ők pedig szárnyak nélkül emelkednek a templomi kupola magasába.

„Védjegyem a korszakalkotás”, mondja bemutatkozás helyett egy ciprusi poéta, és meglepődik azon, amit mond, de nem érzi sem túlzónak, sem szégyenletesnek. Ezek után ír egy, a babiloni elveszett ráolvasásgyűjteménnyel felérő szonettciklust, és megdicsőül.

Invernessben három helyi gimnazista gondol egyet, majd még néhányat, s amire gondolnak, rögvest megvalósul. (A skót futballválogatott friss világbajnoki címe és az ingyenfagylalt a brit régióban hovatovább más nemzeteknek is csinos ötleteket ad.)

És így tovább; milliárdnyi metamorfózis nyomán létesül újjá a valóság, immár a varázslat szinonimájaként.

Így kell lennie, mert a lehetetlennek is megvan a maga eljárásrendje.

Amiről annyi szent szöveg énekelt már, s amivel annyi költő és fakír nézett szembe lázas boldogságában: a megvilágosodás – kollektív lesz. Bolygószintű. Kivételt nem ismerő. Mindenkit érintő, mindenkire tartozó.

Közemberek tesznek szert – akaratukon kívül – mágikus képességekre; és a hétköznapok – az ünnepek szűkösnek bizonyulván – csodákkal zsúfolódnak tele. Immár nem utópisztikus elvárás, hanem a mindennapok tartozéka lesz az angyali jóság – bennünk.

Hisz az emberek ma sem ostobák, legföljebb szunyókál az értelmük. És senki sem ördögi terv szerint köt gubancot a sorsára, csupán még keresi a helyét az életben.

Hát ennek lesz vége, amikor elkezdődik.

Még három tündéröltő.

Talán kettő és háromnegyed.

Ki tudná pontosan megmondani?

Úgy értem, az invernessi gimnazistákon kívül.