2013. október 19., szombat

Out of the Blue

Amikor Rozgonyi Elek ötvenkét éves, egyedül élő benzinkútkezelő az éjszaka közepén arra ébredt, hogy négy lovas íjász állja körül az ágyát, elátkozta az esti órát, amelyet a babgulyás és a sör örömeinek szentelt.
Káromkodva visszacsukta a szemét.
Az egyik íjász akkor oldalba bökte a kardjával, Rozgonyi Elek pedig felsikoltott, és százharminc kilós testét a kispárnába passzírozta a félelem.
A lovak fújtattak, csatakos gazdáik szeme túlvilági villámokat szórt. A hetedik emeleti panellakás egyszeriben határállomás lett ég és föld között. Honnan teremhettek elő? Jóformán a semmiből. A semminél is képtelenebb nincsből. Out of the blue, ahogy az angol mondaná (vagy az angolul beszélő autósoktól ezt-azt eltanulgató benzinkútkezelők).
Az egyik lovas előrehajolt a nyeregben:
– Nem az árnyékod. Nem a kutyád. Nem a szél. A téboly lépked puhán a nyomodban; s mire észrevennéd, késő, ő lesz az árnyékod, a kutyád és a szél, birtokolja a nyelvet, amelyen megszólalsz, és lezárja a mondatot, ha kényelmetlennek érzi.
Rozgonyi félt megpisszenni is. Homloka úgy sajgott, akárha kocka alakú esőcseppek zuhogtak volna rá. Gyilkos szegeket rejtők.
A harcos nyugodt hangon folytatta:
– A tébolyt a te világod is ismeri, barátom. Csak nálatok depresszió és hitetlenség és popzene a neve. De az őrület minden világban ugyanúgy pusztít. A mi birodalmunkban a tébolyt a Kín Hercegei hozzák el minden kétszázadik esztendőben. És csak a Kivételes szállhat szembe velük. Készülj, Elek, eljött az idő. A Király már vár.
A szoba egyik sötét sarkából elővezettek egy felszerszámozott lovat. Rajta fegyverek, harci öltözék és egy levél.
Rozgonyinak a térde is belesápadt a hallottakba. De elég filmet látott már ahhoz, hogy ne lepődjék meg a lehetetlenen. Hogy szelíden fogadja a rémálmokat.
– Már megbocsássatok, srácok, de ez nyilván valami tévedés. Nem vagyok kivételes. És ha az volnék is: kávé nélkül fölkelni sem tudok, nemhogy csatába indulni! És ha veletek tartanék is: a meccsre vissza kell érnem. De a sérvműtétem miatt akkor sem emelgethetnék behemót kardokat vagy busa sárkányfejeket.
Visszanyerte az önuralmát. Nem mintha ez számított volna. A négy férfi szó nélkül megragadta, a ló hátára ültette, a következő pillanatban pedig már a Király előtt találta magát egy idegen valóságban, talán egy másik bolygón, s meglehet, egy többedik univerzumban.
Látva, hogy nem áll előtte számos választás, Rozgonyi megadóan nézett az uralkodóra:
– Megteszem, amit tudok – morogta. – De egy csésze erős feketét nem utasítanék vissza.
A másik világ ura meglepődött a kérésen. Ámde a birodalom sorsa forgott kockán. Fölkelt (fölkel) a székéből, kisétált (kisétál) a konyhába, lefőzte (lefőzi) a feketét, és behozta (behozza) a mogorva hősnek.
Nehéz volt (lesz) ugyan a papír lakójának átnyújtani a csészét, de a Király (az Olvasó) oldott már meg nehezebb feladatot is. Például amikor megtanulta királysággá szervezni a tagolatlan időt és a szertemúló tereket; amikor világokat irányítani (írni-olvasni) tanult.
S hogyan is lehetne a Jelek Ura bárki, ha egy katonát se tud háborúba indítani a Kín Hercegei ellen? Főleg, hogy – out of the blue – egy makulátlan hérosszal ajándékozták meg a történet szellemei.
Aki közben átnyújtotta (átnyújtja) a nyergén talált levelet a Királynak (Olvasónak). Hiszen neki címezték ismeretlen kezek. Ez áll benne:
„Nem az árnyékod. Nem a kutyád. Nem a szél. A téboly lépked puhán a nyomodban; s mire észrevennéd, késő, ő lesz az árnyékod, a kutyád és a szél, birtokolja a nyelvet, amelyen megszólalsz, és lezárja a mondatot, ha kényelmetlennek érzi.”