2013. október 24., csütörtök

Osztálytársak

Négyen voltak. Tizenhat évesek, gimnazisták, osztálytársak. Mindemellett halhatatlanok, mint minden tizenhat éves; és barátok elválaszthatatlanul.
Legalábbis így hitték.
Kutas Réka volt az egyik; úgyszólván átlagos kamaszlány: okos, cserfes és gyönyörű. Miss Monteverdinek csúfolták, akik szerettek kedveskedően csúfolódni, hiszen a lány köztudomásúan a barokk zenében találta meg mindazt, ami hiányzik a világból (a barokk zenéből is, csak ez nem oly nyilvánvaló). Mindazonáltal írónak készült, mert olvasónak született. Tervei között bohó esszékötetek (például a Tóth Krisztina-olvasókönyv vagy a Szabó T. Anna-szótár) éppúgy szerepeltek, mint grandiózus regények és miniatűr novellácskák. Elsőként kalandregényt óhajtott írni, ifjúsági fantasyt négy tizenéves hőssel; egy Serafis nevű antikváriussal, aki valójában angyal és a másvilágok őre; egy Kavics nevezetű, titokzatos fiúval (aki dimenzióvándor és árnyékszobrász); Góttal, a minden lében fuldokló kanál magyartanárral; Aralával, a Gonosszal és Szemfüllel, a Gonosz jólelkű inasával; Holdkővárral, ahol driádok és szélmesterek laknak; ráadásul úgy képzelte, a történet fejezetről fejezetre más és más zsánerben fejlik majd ki: sci-fiből horrorba, tündérmeséből krimibe tűnik át, kalózok után szamurájokat visz színre, s a western lőporfüstös világából édes-mázos love storyt varázsol elő a narratíva…
Jázmin Zoé szakterülete Guba névre hallgató (dehogy hallgató) kutyája és az angyalmágia volt. Káprázóan zöld szeme és fiúsan rövid haja eldönthetetlenné tette, koboldok vagy tündérek véréből folyik-e több az ereiben. Beceneve is ehhez igazodott: Aranykóc.
Fekete Ármin (a „Mérnök”) koravén és korabölcs tudós benyomást keltette, ahogy jártában-keltében, újdonatúj ötletekre eszmélvén, meg-megállt, soványan és mosolygósan, mint egy elégedett partvis. Akkortájt az a kérdés kötött gubancot idegpályáira, hogyan is lehetne tengerrel ellátni kis, hegyaljai városukat. Végtelent komponálni a szűkös térbe: képtelenül ambiciózus programnak tetszett.
Hérics Donald (azaz „Kacsa”, persze) Armada címmel tervezett sci-fi folyóiratot indítani. „A kozmosz vidéki fellegvára” – ez lett volna a vezető szlogen. Továbbá Mississippi Dogs néven blueszenekart alapított, mert együtt érzett a szomorúakkal, és ismerte a megbocsátó derű titkát.
Négyen voltak.
Aztán eltelt harminc év.
Mi lett belőlük?
Rékából bestselleríró és zenekritikus; Zoéból kutyapszichológus és angyalkommunikátor (jó nyelvek szerint egyenesen angyal); Ármin sikeres tengermérnöki pályát futott be; Donald nemzetközi SF-találkozókon népszerűsítette lapját, könyvkiadóját, valamint cyberpunk-bluest játszó együttesét.
És barátok maradtak elválaszthatatlanul.
Nem túl érdekes történet.