2013. szeptember 4., szerda

Felhőnavigátor

Sokáig azt hittem, bármi megtörténhet. Ma már tudom: minden megtörténik. Az is, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnökét Felhők Lassú Táncának hívják. Mert az indián törzsek a 18–19. század folyamán nemcsak egymással fogtak össze, de az istenek is pártolták őket. Ebben az univerzumban. Így ma, 2013-ban a világ legbefolyásosabb hatalma, az USA – indián állam. Tele varázslattal és totemekkel. Az is megeshet, hogy holnap – sok-sok millió kilométeres távolságból – digitális füstjel adja tudtunkra: Baglyokkal Háló és mokaszinos-szkafanderes egysége rendben leszállt a Marsra. A Felhőnavigátor célba ért.

Mert minden megtörténik. Elég lekésni a buszt (a szokásos járatunkat), és várni tíz percet a következőre, amelyre már nem mi, hanem a megkésett, párhuzamos énünk száll föl, s utazik rajta egy párhuzamos valóságban a párhuzamos munkahelyünkre. Az alternatív történelem nem hipotézis, nem is bonyolult számítások elvont végeredménye. Az alternatív történelem minden buszmegállóban ott leselkedik ránk.

Ne méltatlankodjunk, ha az illető, akivel találkát beszéltünk meg, késik néhány percet. Ki tudja, miféle galaktikus tűzharcba keveredett két utcasarok között. S hogy ki is az valójában, aki végül megérkezik, arcán az ismerős mosollyal, mégis egy idegen világ levegőjét hozva.

Álljunk készen mindenre. És mindig legyen nálunk békepipa.