2013. szeptember 9., hétfő

A szer

Az elvonási tünetek nem jelentkeztek mindenkin azonnal. Legtöbbünk talán észre sem vette volna, hogy valami nincs rendjén, ha a világ nem bolydul föl. Nem zavarodik meg. És nem kezd el rohanni a végzetébe.

Idővel azonban mindenki megtapasztalta, mit jelent a szer nélkül élni.

Kézremegés és szájszárazság. Víziós, mocsaras álmok éjszaka és vizenyős, gyilkos tekintetek napközben. Zizegő-sustorgó téboly a fülben, az agyban, a szívben és aztán csak a szív helyén. Fájt minden. Hánykolódva, kallódva, kínlódva éltünk.

A szükséges szérumon nem dolgoztak tudósok, mert ahhoz tudniok kellett volna, miféle szertől váltunk függővé. Mikor és miért. S most hova lett – belőlünk vagy a világból.

Tökéletes biokémiai csapdában vergődött a fajunk; legalábbis így hittük.

De akkor valakinek eszébe jutott egy Weöres Sándor-vers. Másvalaki véletlenül elmosolyogta magát, és úgy maradt a szája. Egy harmadik, igaz, búcsúzásképpen, megölelte a kutyáját. Volt, aki a tengert akarta látni, amíg van szeme, és vannak partok. És énekeltünk a gyermekeknek. És reggel lerajzoltuk, amit az álom is eltakart előlünk. És megvendégeltük a szomszédot, akinek a nevét se kérdeztük huszonöt éven át.

És meggyógyultunk.