2013. szeptember 12., csütörtök

A bűnök kútja

A bűnök kútja a falu határában állt. Az átutazó (ha lett volna ilyen) ki nem találta volna, mi célt szolgál a gondosan körbekerített mélység. Alján, igaz, víz csillogott, de se veder, se kötél nem függött fölötte.

Bűnök kútjának nevezték, hiszen nemzedékek óta oda járt vezekelni, aki vétken érte magát. A hazudós a hazugságát dobta bele, a tolvaj a mohóságát vetette a mélybe, a rest a tunyaságát rázta ki magából, s ejtette a kút fenekére.

Egyvalaki nem járult a kút elé még soha. A pásztorlány, aki délutánonként a falu koboldjaira vigyázott a réten, nehogy elragadja őket a szélmadár.

Azt tartották róla, hogy ártatlanabb a mezők liliomainál. Szelídebb, mint a legszelídebb vers. Olyan tiszta, hogy a bűneivel is Istent dicséri.

Egy szép (nem is szép: gyönyörűséges) napon mégis ő hajolt a kút fölé, meredt hosszan a lenti világba, és zárta tekintetébe a bűnök seregét. A koboldok, akik biztonságos távolból figyelték, később úgy mesélték: a pásztorlány a poklokba tekintve tágra nyitotta, majd az égnek fordulva lehunyta a szemét. És amikor újra rájuk pillantott, szeme helyén két nap ragyogott. Egyetlen mondat hagyta el száját: „Hadakoztam démonaimmal, de tudnotok kell: ők angyalok mind, s a démon én vagyok”.

Azóta a falu históriája új horizontok felé tart.

A bűnök kútját eltömte a föld, benőtte a fű, és tulipánágyássá simogatta az emlékezet.

A pásztorlánynak akkor nyoma veszett (utoljára a megbocsátás ligetében látták), mégse hihetjük, hogy történetét lezárta a gondviselő képzelet.

Ha két napot látunk ragyogni, holott csupán a szemébe néznénk valakinek: a koboldvigyázó leány lesz az.

S bárhol kerül sor erre, hívjuk jó szívvel a megbocsátás ligetének.