2013. november 24., vasárnap

Az elveszett bolygó

Felderítőink gond nélkül szálltak le a Lótuszon, ezen a színpompás és barátságos bolygón, az Orchidea-galaxis egy akkor még föltérképezetlen szegletében, miután nem észleltünk ellenséges aktivitást, azaz minden okunk megvolt arra, hogy kozmodiplomáciai kapcsolatfelvételben reménykedjünk a helyi fajok szövetségével. Gond akkor támadt, amikor nem sokkal később a bolygó – eltűnt. Egyik pillanatról a másikra. Felderítőstül, forgástengelyestül, idegen civilizációstul. Két holdja egészen bizarr látványt nyújtott, amint a planéta alakú semmi körül keringett tovább rendületlenül. Bennünket majd’ megevett a frász.

A pandzsábi csillagászok, akik kétszáz éve felfedezték és nevet adtak ennek a csillagrendszernek, talán szolgálhattak volna magyarázattal. Nekünk szemernyi ötletünk sem termett.

Brandon kapitány válságtanácskozást tartott, amelyen a hajó tisztjei lakonikus hallgatással adták egymás tudtára, hogy legszívesebben mukkot se szólnának kétségbeesésükben.

Akkoriban egyszerű napszélregisztrátorként szolgáltam intergalaktikus kutatóhajókon. A kapitány alatt ez volt a hetedik utam. A Laudetur remek járgánynak bizonyult; technikai malőrökre semmi hajlamot nem mutatott, hiperérzékelői sem hibásodtak meg soha. A lefuttatott tesztek szerint most sem a szondák és letapogatók tévedtek. A Lótusz valóban nyom nélkül oda lett. A kérdés csak az volt, hogy hova.

A választ Angeltől kaptuk meg. Aki a felderítők egyike volt, mellékágon pedig a titkos szerelmem kétszáznyolc fényév óta. És oda lett. És társaival együtt meggyászoltuk. És ő ahelyett, hogy békés senkiként viselkedett volna, most határozottan békés valakiként lépett színre.

Éppen ebédeltünk. Tíz embert veszítettünk, tizenketten maradtunk, az étkező a megfogyatkozott társaság számára egyszerre lett mentsvár a benső káoszban és váróterem, amelyben egy csodás magyarázat eljövetelében bíztunk.

– Hallotok? – kérdezte akkor Angel szelíden.

Félrenyeltem a szintetikus szilvás gombócot. Úgy láttam, másokat is váratlanul ért a bejelentkezés. Brandon kapitány arca a virtuális mogyorókrémes tálban landolt; a navigációs segédtiszt szájában jéggé dermedt a pszeudoszörp.

Angel pedig folytatta.

– Jól vagyunk. Mindannyian! És a bolygó is. Ne aggódjatok, és ne féljetek.

Nem a hangszórókból jött a hang, de nem is metahullámok lebegtek át az étkezőn. Rejtélyesen lehetetlen volt, hogy hallottunk bármit is. Az még inkább, hogy egy semmivé lett csillagmérnök szájából. Vagy bármijéből.

És amit mondott!

Megkövülten hallgattuk a csoda gyöngéd részletezését. Hogy a Lótusz érkezésünkkor épp abban a planetáris ciklusban járt, amelyet spirituális küszöbnek neveznek a dúsabb képzeletűek. S pontban akkor, amidőn Angelék leszálltak, vette kezdetét az átalakulás. A felemelkedés. A bolygóméretű transzmutáció. Mert nemcsak az értelmes fajok, de a fauna, a flóra, az ásványok, a gőzök és a gázok – minden felemelkedik, amikor addig rejtett egységük megérik rá. Az emelkedő rezgésszint fénnyé rajzolja át a létezőket, az egyetemes megvilágosodás magába fogadja a tér minden lakóját; talán a fantázia lényeit is.

Társaink választhattak. És a maradás mellett döntöttek.

S Angel most bennünket állított lelki-szellemi próba elé: minthogy az asztrális metamorfózis néhány órán belül hajónkig veti gyűrűjét, határoznunk kell. Eliszkolni fejvesztetten vagy fejest ugrani az ismeretlenbe, az anyagtalanba. Hazatérni épségben, avagy semmivé (mindenné) válni.

A hosszas vitát rövid szavazás követte.

Boldog vagyok, hogy sikerült dűlőre jutnunk.