2013. november 8., péntek

A logoszféra vándorai

Az egész azzal kezdődött, hogy minden véget ért. April Clapton tizenhat éves volt, amikor rájött erre. S tizenhat és egynegyed, amikor a megoldást is elénk tárta.
Mi ért véget? Röviden: a világ. Kissé részletezőbben: a világ szépséges részletei. Mintha egy reggel arra ébrednénk, hogy eltűntek a fák. Minden fa. Mert elköltöztek egy barátságosabb bolygóra. Vagy csak barlangok mélyére húzódtak, míg elmúlik fejük fölül a humán veszély. Vagy visszaváltoztak istenekké, és most egyeztetik tapasztalataikat, a felhők fölött (avagy felhők alakjában).
Tehát a részletek.
Minden szépséges részlet.
Az apák nevetése megrozsdállt. A jambusok egymásba gabalyodtak, a rózsák színét elcsente egy szűnhetetlen alkony. Az eperfagylaltnak a vasárnapi ebéd után többé nem volt íze. A templomtorony szívverését már mindenki csak harangzúgásnak hallotta. Elfelejtettük fivérünknek szólítani a Napot. És nem értettük azokat, akik örömmel szolgáltak, és boldogan tűrtek.
April különleges – mert a kamaszokra általában jellemző – érzékenysége azonnal észlelte a bajt. És még különlegesebb – mert nemcsak a kamaszokra jellemző – találékonysága hamar kikísérletezte az orvosságot is.
Okos lány volt, könnyen kifejezte magát; s ami azt illeti, szavai tisztaságával le is taglózta a felnőtt-társadalmat. Tőle szereztünk tudomást a kézenfekvőről. Hogy nemcsak geo-, bio- vagy sztratoszféra övezi a Földet. Van egy legalább ennyire lényeges, mert minden lényeget érintő héja is a létezésünknek. A történetek, amelyek teremtenek. A versek, amelyek megvigasztalnak. Az énekek, hogy pár percre angyaloknak érezhessük magunkat.  A beszélgetések, a nevek, a válaszok. És az imák.
Ez az anyagtalan, de minden anyagnál erősebb nyelvi burok mint afféle verbális aura ölelte át s óvta tapintattal bolygónkat millió és millió éveken át.
Benne éltünk, anélkül, hogy törődtünk volna vele. Általa voltunk azok, akik. És hozzá lettünk hűtlenek. A szavak napvilágához, a könyvek kertjéhez, a nyelv angyalaihoz.
A logoszféra vándorai voltunk, akik sosem néztek a lábuk elé.
De még nem volt késő.
April Clapton pedig jó munkát végzett. „Írjatok, beszéljetek, énekeljetek, imádkozzatok, meséljetek – és hívjátok szeretetnek, amit közben éreztek” – szólt az üzenete. Minden idők – talán minden univerzumok – legnépszerűbb internetes körlevelét fogalmazta meg ez a fiatal minnesotai lány, aztán férjhez ment, Indiába költözött, és halhatatlan lett, mert arrafelé szeretik a fiatal, éles eszű isteneket.
Legalábbis így tartja az egyik történet a sok-sok új közül.