2019. december 14., szombat

Sorsajánlatok

Már Descartes-ot sem tisztelik, vonja be Alfonz arcát az indulat pírja. Kihalóban a klasszikus műveltség, s még gondolkodni is lusták!, jajongja hozzá.

Nem kell többet mondania, én is látom, amit ő; egy tetszetős graffitit: „Ha nem gondolkodom, jobban vagyok”.

Barátom egyazon hévvel siratja el a művelődéstörténetet, s bélyegez meg egy-két nemzedéknyi embert. Az érvek nélküli panaszkultúra s a bűnbakkeresés reflektálatlan pszichológiája (magunk és mások bántása tehát) ezúttal is bánt. Annál is inkább, mivel a „Gondolkodom, tehát vagyok” továbbgondolását szellemesnek gondolom. Mégpedig rétegzett jelentéstana miatt.

A mondat értelme, ha nem csalódom, a „jobban” szó olvasatán múlik. Ha állapothatározónak vesszük, az üzenet nagyjából annyi: jobban érzem magam, illetve jobban járok, amikor nem vesződöm a gondolkodással. Azzal tehát – például –, hogy privát bajaimon morfondírozzam (ami elnehezíti lelki jelenlétemet), avagy politikai ügyeken törjem a fejem (minek nyomán praktikusan pórul járhatok).

Izgalmasabb a másik jelentésirány. A „jobban” fok-mérték határozó is lehet; úgy azt olvasni ki e parafrázisból: nagyobb mértékben, magasabb fokon létezem, ha agyam, elmém, egóm a semmi identitását veszi föl. – Nemde ősi spirituális hagyományok is az éntelenség metafizikai távlatait szokták sorsunkba ajánlani?

Akár így, akár úgy: földi paraméterek közt – s ez mind nyomatékosabb tapasztalatunk lehet – egyelőre elmellőzhetetlennek tetszik a kritikai gondolkodás, a reflexív világ- és önismeret készsége, képessége.

Megfáraszt a rögtönzött hermeneutika; de szerencsém van: a nyelv sosem lankad. Gondolkodik, hogy legyünk.