2019. december 11., szerda

(Mindenre) képes beszéd

„Senki nem tudta, melyik csapatban focizom”, mondja a neves énekesnő a rádióban, egy okosan önreflexív interjúban. Arra utal (más szóképekkel szólva): szekértáboroknak sem volt tagja, skatulyákba sem lehetett beszuszakolni.

Megüti fülem, hogy nőként egy klasszikus férfimetaforához kényszerül folyamodni. Minthogy – ha jól gondolom – a „valamilyen csapatban focizni” képes kifejezés akkor született, amikor a labdarúgás még jellemzően férfiak által űzött sportág volt. S hány ilyen állandósult beszédfordulatunk, idiómánk, közhelyünk lehet…

Tudatos – és tudatosan figyelmes, és meggondoltan teremtő – nyelvhasználat változtathat csak ezen: nyelvi létmódunk patriarchális alapszerkezetén.

Nemcsak verbális identitásunknak van dolga persze: az idézett „férfimetafora” például – a sportbéli egyenjogúságnak is hála – alkalmasint egyre kevésbé fog nemi vonatkozással bírni. (Voltaképp hímsoviniszta a fül, míg megüti női szájból egy ilyen kifejezés.)

Beszédes körülmény, hogy még e férfiközpontúságot szóvá tevő glossza sem mentes a férfiközpontú nyelvi perspektívától: énekesNŐ, írtam volt.

Szerzőférfiként szebb, igazságosabb nyelvi jövő időkben bízom.