2019. november 28., csütörtök

A műsor műsorvezetője

Alfonz, a barátom gunyorral idézi, amit a rádióban hallott: „A műsor szerkesztője X, műsorvezetője Y”. Nem való mikrofon elé, aki képtelen a helyes beszédre!, fortyog.
Értem álláspontját. A „műsor műsorvezetője” redundáns szerkezet. A műsornak vezetője van, aki történetesen a műsorvezető (ha birtokos jelzős szóösszetételben adjuk meg státuszát).
Egyetértek Alfonzzal, de indulata bánt. Egy különben kitűnő rádiós ártalmatlan bakiján mérgelődni: értelmetlenül önmérgező magatartás.
Rémlik, lapszerkesztőségi korrektor koromban engem viseltek meg legkevésbé a helyesírási hibák, nyelvhelyességi tévesztések, szóhasználati bizonytalanságok; avagy legalábbis nem kárhoztattam miattuk az illetékes betűvetőt. Érzékenyebb kollégáim okkal észrevételezték az anomáliákat, de – ma is úgy gondolom – túlbecsülték azok jelentőségét. Nem dől össze a világ, ha egy-egy mondat tartópillérei megroppannak. Ráadásul: melyikünk ne volna vétkes – s nem csak grammatikai övezetekben?
Több segítséget nyújtunk a megítélő szigornál azzal, ha segítséget nyújtunk. Például a megértés – önismereti kalandnak is beillő – türelemjátékával.