2014. február 16., vasárnap

Világágyás

Szélrózsaillat szállt a kertben, aranyalmafák bókoltak egymás előtt, inas fűszerészinasok szaladtak versenyt az árnyékukkal, s a világágyásból épp kikelt az első holdvilág. A zöldkerekség legtavaszabb tavasza fényeskedett, amikor a dalai málna kihirdette grízparancsolatát. Így hangzott: „Aki a hasánál is jobban szereti a többieket, azt a többiek hasánál is jobban fogja szeretni, aki mindenkit ugyanúgy szeret”.

A tanítás hallatán a szamócamanócák és a többi édengúzok üdvrivalgásba törtek ki.

„Sok jó ember kis helyen is Alfréd”, dödörészte Alfréd, a kis helyen is jó ember, aki nem szeretett rivalogni, viszont a legjobbkor érkezett meg tündérrel-dúrral. Bűbájnokok és fényszerzetek és elvarázslók üdvözölték kedvesen, valamint Peti, a zsírkő láma és Benedek, a fröccsöntött sárkányfióka.

„Nem álmodom tepertőről, / csakis / csokis / epertőről”, fűzte hozzá a hallottakhoz Ájtat Ferdinánd, aki költő volt, és rügyvezető igazgató, és éhes, mert a fényfőzelékből sosem elég.  „Ha megéhezik a nugát, / fogja, és megeszi magát?”, tette volna föl a költői kérdést, de helyette inkább népdalcsokorral látta el a jelenlévőket. „Megismerni a nanászt / az ananászfáról…” – így kezdődött.

A dalai málna végighordozta tekintetét a kert népén, és megfogadta magában, hogy holnap is kihirdet egy grízparancsolatot, és ezután mindennap egyet.

És mindig ugyanazt. Az elsőt. Mert nincs más, nincs több, nincs jobb.

És mert mindenkit ugyanúgy szeretett.